Редът за предоставяне на разрешение за достъп до българския пазар на труда на сезонен работник се администрира от Агенцията по заетостта и е регламентиран в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност и Правилника за прилагането му. Лицата, получили разрешение за сезонен работник, могат да бъдат наемани само от работодателя, който е поискал и съответно получил разрешението. Те не могат да сменят работодателя си. По силата на споразумение ИА ГИТ получава от АЗ информация за работодателите, поискали разрешения за такъв достъп. Благодарение на тези данни се идентифицират обектите на контрол, в които се очаква да бъдат наети граждани на държави извън ЕС, което е предпоставка за упражняване на по-ефективен контрол. Проверки се правят и на работодатели, които са получили отказ от АЗ, с цел да се установи дали чуждестранните граждани не са наети неправомерно.

ИА ГИТ напомня, че дори при наемане на работници с цел обучение, с обучаваните лица трябва да се сключва трудов договор, като в КТ е регламентиран специален такъв.

В рамките на кампаниите в зимните и летните курорти през 2017 г., един от приоритетите на които беше законосъобразното наемане на чуждестранни сезонни работници, бяха извършени 2437 проверки, при които са установени 33 случая на чужди граждани, които работят в страната без разрешение. През стартиращия зимен сезон ИА ГИТ ще продължи засиления контрол в курортите.