© vratzadnes

Припомняме, че закупуването на нов ангеограф за нуждите на МБАЛ „Христо Ботев” във Враца, бе един от основните ангажименти на здравното министерство, след като частната фирма "Медика Кор", развали отношенията си с лечебницата през пролетта, заради неплатени суми по договора и изнесе апаратурата си.

От тогава в областта няма функциониращо звено с такъв предмет на дейност. Ситуацията затрудни значително и оцеляването на отделението по кардиология, което няколко пъти беше затваряно и заради липса на персонал, а болните все още се пренасочват в Монтана и София.

Софийската фирма, избрана за доставчик ще има срок от 15 седмици, след подписването на договора да достави ангеографа. Три седмици трябва да трае монтирането и тестовите изпитания на апаратурата и още седмица ще е необходима за обучението на медиците, които ще работят с него.

Специализираната апаратурата, обаче ще заработи едва, когато бъде лицензира пред Комитета за ядрено регулиране. Тази процедурата е доста дълга и кога ще има отделение по инвазивна кардиология във Враца, на този етап никой не се наема да каже. Възможно е това да се случи догодина, точно кога, ще стане ясно след януари.