Тема на срещата е пътуващата изложба за жертвите на концлагера „Белене”, представяща живота в най-големия лагер за политически противници на БКП чрез писмените или устни свидетелства на оцелели лагеристи .

Град Враца е първият извънстоличен град, в който се представя изложбата след официалното й откриване в изложбената зала „Архиви” на ДАА на 11 декември 2017 в гр. София.

Първата по рода си пътуваща изложба „Свидетели: Памет на концлагера „Белене, посветена на жертвите на най-големия лагер за политически противници на тоталитарното управление на БКП, тръгва от София.

Гражданската инициатива е на фондация „Остров Белене”, фондация „Истина и памет” и Културен център „Евгений Босилков – Белене”, а представянето й в гр. Враца се осъществява съвместно с Община Враца и Младежки дом – Враца.

Откриването на изложбата ще се състои на 1 февруари 2018 г., четвъртък, от 17.30 ч. в Синя зала на Младежкия дом и ще може да се види от 1 до 15 февруари 2018 г. След това ще бъде представена в други населени места, институции или учебни заведения.