Дейността има за цел да провокира артистичните заложби и умения на децата и на младежите като им даде възможност чрез творчество да допринесат за украсяването на централната градска част, както и да формира у тях нагласи за опазване на публичната собственост чрез възпитаването им в дух на уважение към общественото имущество под девиза „Създавам, а не руша!”.

„Надявам се това да е една от първите ни стъпки за общи инициативи, в които да се събираме и да извършваме превантивна дейност, а не корекционна след това“, каза зам.-кметът на Община Мездра Нели Минева.

В начинанието се включиха детските градини „Детелина“, „Мир“, „Роза“ и „Слънчице“ - гр. Мездра, Детска градина „Звездичка“ - с. Зверино, СУ „Иван Вазов“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, ПГ „Алеко Константинов“, ПГ по МСС, СУ „Св. Климент Охридски“ - с. Зверино, ОУ „Васил Кънчов“ - с. Моравица, ЦПЛР и Център за настаняване от семеен тип №3 към КСУДЛУ.

Под формата на изложба на открито под наслов „Писан, шарен Великден“ 14-те пъстри великденски яйца бяха експонирани в зелените площи на градския площад „България“.

Всички участници в инициативата получиха тематични брошури от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН), която е закупила изкуствените яйца, а Община Мездра подари на творческите екипи по една пролетно декорирана торта.

В празничния пролетен ден музикален поздрав към всички отправиха вокална група „Детски свят“ с ръководител Анета Петкова, а групата за художествено слово към ЦПЛР представи драматизация на българската народна приказка „Великденското яйце и неговите приятели“.