"Като се върнем в годините назад, ние сме минавали през доста перипетии. 80- те години часовете бяха 36. Имаше два вътрешни изпита - на осмия и на шестия час. За дамите, на полигона, се взимаха още 20 часа. Курсът беше три месеца и половина. Общо около 60 до 70 часа се получаваха за шофиране", посочи Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

След 90-те години часовете са свалени на 25, а през 2010 година са увеличени отново и стигат до 31. Това оказва положително влияние, според Иванов. Сега обаче от гледна точка на обкръжаващата среда, агресията в училище и липсата на възпитание поведението на младите шофьори е друго, коментира Иванов.

Той отново настоя от АПИ за създаване на карта на пътнотранспортните нарушения, така че новите водачи да бъдат обучавани и според местата, на които са станали тежки инциденти.

Според Ивайло Славков понятието цена е размито.

"Хиляда лева е психологическата граница. За някои са малко, но за други повече. Понятието цена е размито. Важни са трудът, който се полага и качеството на обучение", поясни Ивайло Славков.

Йонко Иванов обаче постави въпроса защо родителите на млади водачи не зачитат какви са сумите, изплащани при ПТП. Той подчерта, че 20% от катастрофите у нас са причинени от млади водачи на автомобили.


Източник: news.bg