В допълнение Петя Димитрова обясни на родителя, че още през месец ноември, в писмено обяснение категорично е заявила, че е готова да бъде атестирана от независима комисия. Специалистът отрече всички обвинения на родителя за дискриминация, тъй като разполага със снимков материал, от който е видно, че нейният син всеки ден участва в груповите занятия на Дневния център. В рамките на срещата стана ясно, че потребителят на услугата Виктор не посещава социалното заведение от 19 февруари.

Същевременно Ирена Христова отказа синът й да използва услугите на трудотерапевт. Началник отдел "Здравеопазване и социални дейности" към Община Враца разясни на родителя, че в Дневния център може да ползва услугите и на други специалисти. В края на срещата Ирена Христова заяви своето желание синът й да проведе разговор с психолог, който да потвърди или отрече обвиненията, цитирани в жалбите и сигналите. С цел ефективното осъществяване на комуникация с Виктор, Община Враца ще осигури квалифициран психолог за провеждане на щадящо изслушване. Община Враца ще продължи да бъде активна страна при разрешаването на възникналия спор, позовавайки се на фактите и обективната действителност.”

Това е записано дословно в пресинформацията от общинската управа.

Свързахме се с майката на 18-годишния младеж с увреждане, за да разберем какво точно е грубото отношение към детето й. Тя ни предостави писмо, което е написала до кмета Калин Каменов през ноември миналата година. В него е разказала за лошо отношение на трудотерапевта Петя Димитрова към нейния син. Обяснила е, че е имала среща с Димитрова, поговорили за случилото се и са разбрали, че тя си е взела забележка, макар че отрекла да се е държала лошо с момчето.

Тогава управителят на центъра взел веднага мерки и я убедил, че при евентуално второ провинение ще сезира Община Враца. След време управителят бил освободен и майката разтревожена уведомила кмета на Враца, че служителка отново може да се държи лошо с нейния син, тъй като инцидентите с него ставали, когато управителят г-жа Кръстева била в болнични и нямало кой да упражнява контрол върху трудотерапевта.

След оплакване от сина си, майката изпратила жалба до управителя на Дневния център. В нея пише: "Моля Ви да бъде обърнато внимание на трудотерапевта г-жа Петя Димитрова относно отношението й към моя син.Тук не става дума за това как се работи в Дневния център като цяло, от който сме доволни и имаме нашите си постижения, нашите малките крачки. Проблемът е в отношението, то трябва да се промени и конкретно - от г-жа Димитрова. Проведох телефонен разговор с г-жа Петя Димитрова, на база на последното, разказано от сина ми. Но явно това не е начинът тя да разбере, че в Дневния център се работи с хора с увреждане и интелектуален дефицит. Затова моля за Вашето съдействие.

Накратко за нещата, които ме провокираха да напиша жалбата: От месец май започнахме посещение в дневен център, Виктор е споделял как са минали заниманията в центъра, доста често казваше: „Днес Петя се кара на Мирослава, днес се кара на Евгения... и т. н.”. Не обръщах внимание на думите, защото прецених, че щом не е за него, нямам право да вземам отношение. В последно време той започна да ми разказва за подобно отношение и към него. Примери - рисуват върху орех и той не се справя, тя му се скарва за това, че бавно се хранел.

По телефона г-жа Димитрова ми каза: „Знаеш ли колко бавно се оправя?!”. Той не е отишъл да бърза, ако е добре, няма да е там. Затова посещаваме центъра, да не спира социализацията, да се обучава в умения, и да надгражда това, което сме постигнали до сега. Когато имат занимания със същата госпожа, тя го оставя, без да го повика да работи с другите на работната маса, бил не искал... Какво значи иска и какво значи не иска. „Ако щеш” е израза. Той е там за два часа, у дома също може да си седи на диванчето, целите са други, за това и сме само за два часа. Казала му, че е МЪРЗЕЛ (думи на педагог!!!), защото не си бил почистил трохите след хранене.

Примери доста, но последното, което ме накара да й се обадя е това, че е накарала потребител да го шамароса, за да е по-бърз и да не се бави... Даже казано на шега, при хора с умствено изоставяне това е проблем, те приемат нещата буквално и винаги може да се случи това, което си им казал, дори и на шега. Подобни „шеги” обаче не са на нужното място. Тези деца (макар и пораснали на възраст, в умственото си развитие те си остават деца), имат нужда от добро отношение, не някой да им подвиква и да ги унижава, достатъчно са изолирани от останалия свят, та да ги обиждат и в техният им свят”.

След тази жалба експертите от Община Враца са реагирали и провели срещата, за която ни информираха.

За MediaNews майката каза: ”От Общината не са коректни. Те не казват, че не вярват на сина ми, но приемат, че истината казва г-жа Димитрова и аз продължавам да търся справедливост. Тази жена няма място там, обадиха ми се бивши нейни работодатели, преди ден също е имала конфликт с потребител. Сама предложих с детето ми да разговаря психолог, той да прецени каква е истината. Попитах експертите - ако в детска градина госпожа накара дете да удари друго дете, какво ще се случи с госпожата. Отговора оставам на вас!”

Ние пък ще проследим случая в очакване на отговор от Общината и от психолога, за да стане ясно кой казва истината, какво точно се е случило в Дневния център за лица с увреждания във Враца и какви мерки са предприети.