По данни от Годишния доклад, през 2018 г. в областта са регистрирани общо 772 пътнотранспортни произшествия, от които 611 с материални щети. 161 са тежките произшествия, с 27 убити и 217 леко и тежко ранени граждани. За сравнения с предходната 2017, се наблюдава спад на катастрофите с материални щети и пострадали, но пък се е увеличил броят на загиналите.

На територията на областта през миналата година са установени два участъка с концентрация на пътнотранспортни произшествия, намиращи се на път II-15 - кръстовище с кръгово движение на Северен обходен път на Враца със станали общо 10 птп-та и на бензиностанция „Лукойл“, извън гр. Враца, с общо 6 катастрофи.

Като основни причини за възникване на произшествията си остават несъобразената с пътните условия скорост, рискови изпреварвания и навлизане в лентата за насрещно движение, неспазване на пътните знаци и сигнали, неизползване на обезопасителните колани, каските и защитните устройства в превозните средства, както и употребата на алкохол.

Общо за годината са установени близо 40 000 нарушения по Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане, за които са съставени повече от 5000 акта и над 30 000 фиша.

Комисията прие и План-програмата за работата си през 2019 г., в която са заложени различни мероприятия и дейности, целящи намаляване на пътния травматизъм и повишаване културата на пътна безопасност.

В края на заседанието заместник-областният управител Мирослав Комитски за пореден път апелира за повече отговорност и внимание на пътното платно, защото "Заедно можем да спасим живота на милиони хора", както гласи мотото на Десетилетието на действията по безопасност 2011-2020 г.