"Ослен Фест - При Извора“ е един уникален фестивал, който се провежда за пръв път, каза при откриването на четиридневния форум Диана Иванова, председател на НЧ „Развитие-2022“. Фестивал, посветен на водата, на Есенното равноденствие, на връзката между нашите баби и дядовци, майки и бащи и нашите деца."

"Идеята за този фестивал възникна спонтанно, а когато нещо възниква спонтанно, то става хубаво, сподели от своя страна Роман Иванов, кметски наместник на Ослен Криводол. Такъв фестивал се организира за пръв път на север от Балкана, има подобни фестивали, които се правят на юг, в Родопите - „Беглика фест“, „Wake Up - Experiment“.

Нашият фестивал е уникален с това, че ние искаме да върнем хората При Извора. И заедно с местното население, да бъдем едно цяло. Благодаря на всички, които се трудиха всеотдайно, за да се случи това нещо!"

"За нас е важно българските села да заживеят нов живот, за затуптят отново, подчерта Янина Танева, създател на Сдружение „Фабрика за идеи“ и на проекта „Резиденция Баба“. И въпреки че работим в 30 села у нас, Ослен Криводол е първото село, в което се сбъдва една моя мечта - инициативата да идва от местните хора, от самото село. Според мен има много голям шанс Ослен Криводол да оцелее за в бъдеще, а това зависи от достъпа до култура и до образование. Надявам се един ден в местното училище отново да има деца, защото от това зависи съживяването на всички села. Пожелавам ви сърцето на вашето село да тупти винаги така!"

Програмата на „Ослен Фест“ включваше лекции, общностни дискусии, духовни практики и образователни инициативи. Имаше възстановка на народни обичаи, музика и танци, забавни игри за деца и възрастни. Част от дейностите бяха свързани с опазването на водата. В Ослен Криводол имат близо 50 извора, 4 реки, 1 язовир и едно езеро. Празникът бе посветен и на есенното равноденствие, на връзката с природата и родовия корен.

Участници и гости на фестивала бяха много млади хора от цялата страна, които имаха възможност да придобият полезна опитност и знания за живота на село, бита и старите традиции. Да се завърнат младите на село бе и една от идеите на фестивала.

Сред гост лекторите беше един от най-големите изследователи на богомилството проф. Дамян Попхристов, Силвия Гарванска - уредник в отдел „Етнография“ на РИМ - Враца, тракологът Нели Симеонова и писателката Людмила Филипова, както и Мила Салахи, която разказа за открития преди две години древен светилищен комплекс в землището на селото.

В програмата имаше лекции с Вихрен Михайлов, Теодор Николов, Маргарита Стаматова, арх. Александър Асенов, Надежда Максимова, Цветомира Гергинова, Иван Алексиев и др.

Артистичната програма допълваха клавирен концерт на Александър Асенов, концерти на Станимира Тенева (Амира) и Денис Мехмед и на Константин Кучев и Ян Добрева, музикални партита с High Duty System и др.

Концертни изяви имаха също Средношколски танцов състав при НЧ „Просвета 1925“ - гр. Мездра, Женска фолклорна група „Зора“ при НЧ „Наука 1919“ - с. Лик, Женска певческа група „Белокаменица“ при НЧ „Просвета-1928“ - с. Царевец и Фолклорна група „Славей“ при НЧ „Светлина 1926“ - с. Моравица.