Учебната година в затвора ще започне със 178 ученици, от които 21 са превод от други затвори в страната и са пожелали да продължат образованието си във врачанското затворническо школо. Учениците са разпределени в дванадесет паралелки, като в пети клас ще има две паралелки - V “а“ и V “б“, поради големия брой ученици, постъпили в този клас. В слята паралелка са обединени учениците от ХІ и ХІІ клас, поради малкия брой ученици в тях.

В първи клас ще се обучават 17 ученици, най-възрастният от които е на 59 години, а най-младият - на 22 години. Първокласниците ще бъдат посрещнати по стар български обичай с питка и шарена сол.

В седми, осми и девети клас се обучават лишени от свобода по учебен план, утвърден със заповед на министъра на образованието и науката. Те са държавен план-прием. Срокът на обучение е три години и завършва с полагане на държавен изпит за придобиване на първа степен професионална квалификация. Обучението е с професионално направление машиностроене, металообработване и металургия.

Педагогическите кадри в училището са общо 16, тринадесет от които са с образователна степен магистър, а останалите трима с образователна степен бакалавър. Пет от тях са със втора квалификационна степен, двама с четвърта и четирима с пета. Учебният процес се осъществява в нормална учебна среда, като методите на обучение са съобразени с принципите на андрагогиката, характерни за обучението на възрастни ученици.

Училището във врачанския затвор разполага с много добра материална база, отлични условия за осъществяване на образователно-възпитателен процес, съобразен с изискванията на Препоръка №R 8912 за образованието в затворите.