© Фейсбук

Щандовете на производители от цялата област бяха разположени на пл. „Бдинци“, където се проведе и официалното откриване.

Първият фермерски пазар бе открит от директора на местната структура на фонда Кремена Николова. Тя сподели, че искрено се надява в град Видин фермерските пазари да се превърнат в традиция, която да отговори на съвременните нужди на обществото за здравословна и екологично чиста храна. Кметът на Общината д-р Цветан Ценков приветства земеделските производители за куража да се включват в инициативата. Д-р Ценков сподели, че намеренията на Общината са да реновира и да създаде един общински пазар, в който наистина да се предлагат само произведени от частни земеделски стопани храни. Усилията ще бъдат насочени и към създаването на първата модерна консервна фабрика и плодово-зеленчукова борса с участието на производители от Сърбия и Румъния. В навечерието на празника на града, той пожела здраве и Св. Димитър да закриля всички негови жители.

Тържествен водосвет за успеха на начинанието отслужи видинският митрополит Даниил.

На събитието присъстваха областният управител на Видин Момчил Станков, заместник-кметът на Общината Борислава Борисова, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Емилиян Енчев и др.