Световният ден за борба със СПИН е добър повод да се замислиш: Знаеш ли достатъчно?

Причинителят на СПИН е вирус, наречен ХИВ (от английски - вирус на човешкия имунен дефицит). На всеки десет минути някъде на Земята някой се заразява с ХИВ. Инфекцията не може да бъде разпозната. Заболяването се установява само с помощта на тест за ХИВ.

Вирусът на СПИН се съдържа в повечето телесни течности на заразен човек, но единствено в кръвта, спермата и вагиналния секрет има достатъчно количество вируси, за да се осъществи заразяване. Това означава, че можеш да се заразиш по полов път - като правиш секс със заразен човек, без да използваш презерватив. Това важи за всеки сексуален контакт, включително анален и орален. Заразяването става и по кръвен път - чрез използване на общи игли, спринцовки, нестерилни инструменти като тези за пиърсинг, татуировки или зъболечение. В съвременните кабинети се използват стерилни инструменти, но е най-добре да се информираш за това преди манипулацията. Третият начин е по вертикален път - от бременна майка на детето в утробата, по време на раждане или кърмене.

Не можеш да се заразиш при целувка, прегръдка, масаж, използване на общи тоалетни, докосване, кашлица, ухапване от насекоми, използване на едни и същи дрехи. Срещу СПИН няма лекарство или ваксина. Единственият начин да се предпазиш е така нареченият безопасен секс – секс с презерватив.