Повече от 100 участници от 14 населени места в страната /Враца, Варна, Мездра, Борован, Хайредин, Оряхово, Козлодуй, Видин, Русе, Перник, София, с. Владимирово, обл. Монтана, с. Търнава, общ. Бяла Слатина, с Девене/ се включиха в Националния рецитал конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза за любители.

Конкурсът бе открит от заместник - кмета на Враца Мария Попова. За втора поредна година млади таланти от Трупата за експериментален театър към мездренското читалеще „Просвета-1925“, с ръководител Юли Пухалски, взеха участие в престижното издание на конкурса. В програмата участваха любители, изпълнители на художествено слово от всички възрасти, разпределени в три групи:

-първа група индивидуални участници до 14 години,

-втора – над 14 години

- трета - групови изпълнения

Представянето на участниците бе оценявано от авторитетно жури в състав: Председател Емилия Ангелова – проф. д-р по сценична реч и техника на говора и членове Борислав Борисов и Емил Пеняшки, актьори в Драматично-куклен театър - Враца.

Талантливият млад актьор Генчо Драголов от Мездра не остави съмнения за превъзходството си в своята възрастова група за младежи над 14 години и за втора поредна година заслужено спечели първото място. Възпитаникът на Юли Пухалски прикова вниманието на журито и гостите в залата не само със сценичния си костюм, но и с уникалното изпълнение на гайда, с което започна представянето си. Творбата на Стефан Стамболов ,,Изповедта на България,“ бе не само изненада за почитателите на Ботевата и възрожденската ни поезия, но и истинско предизвикателство за самото жури. Именно тази малко известна творба на Ботевия съратник, голям политик и български държавник и великолепното изпълнение на Генчо Драголов от Мездра спечелиха първото място във възрастова група над 14 години.

Другата възпитаничка на Юли Пухалски и представителка на Мездра, Кристиана Пачева се представи с Ботевата „Борба“ и очарова публиката и журито с вдъхновеното си изпълнени.

Най-възрастният участник в конкурса бе на 82 години, а най-младият - на 3.

„Когато обявиха, че втора награда не се присъжда на мен, аз си помислих ,,Край! Изгоряхме! Отпаднахне!“... И когато обявиха името ми, че първото място е мое, до такава степен не можех да повярвам, че се наложи Кристи да ме побутне“ – сподели победителят Генчо Драголов.