Услугата, с която да проверим има ли злоупотреба с личните ни данни, вече е активна на сайта на ЦИК. Справката можем да направим на адрес: https://www.cik.bg/bg/pvr2016/voters/reg_podpiski.

„От 2014 година, когато се прие този Изборен кодекс избирателите имат възможност да извършват проверка в списъците за подкрепа за участие в изборите и за издигането на независим депутат. Гражданите вече ще имат възможност да извършват и проверка в списъците в подкрепа на партии, коалиции и инициативни комитети, които ще се регистрират за участие в информационно-разяснителната кампания на националния референдум. Възможността за проверка става през интернет страницата на ЦИК“, разясни Нейкова. Тя уточни, че към настоящия момент една партия е регистрирана за участие в изборите, а по отношение на информационно-разяснителната кампания за националния референдум все още няма подадено заявление за регистрация.

„Регистрирани са два инициативни комитета за издигане на независим кандидат, но е рано за списъка за подкрепа, тъй като списъка за подкрепа се представя в ЦИК заедно с документацията за кандидатската листа“, обясни Нейкова. Когато избирателят желае да извърши проверка получава своя персонален идентификационен код на електронната си поща, след което влиза в системата и въвежда своето ЕГН, персоналния идентификационен код, контролния код и изпраща заявлението до системния оператор, като по този начин може да извърши проверка дали фигурира в съответния списък.

„Ако установи, че фигурира в списък, в който не се подписвал и неправомерно са използвани неговите лични данни, тогава той трябва да се обърне към КЗЛД (Комисия за защита на личните данни), която дава доста указания в тази посока“, посочи още Нейкова.