Важно условие е да се следи за максималната кота на завиряване на язовирното езеро при нормални условия до 193 метра и минимална кота до 817,5 метра. Ежегодно да се назначава експертен технико-икономически съвет за състоянието на язовирната стена и съоръженията на хидровъзел „Огоста“, се препоръчва още в резолюцията. Започнала е корекция на коритото на река Огоста. Недовършен е участък от 900 метра в регулацията на града. Това води до риск от наводнения.

Преписката е образувана по повод сигнал, подаден от неправителствени организации и политически партии от 2017 година до премиера Бойко Борисов, с копие до Върховна административна прокуратура и до депутатите от 44-то Народно събрание от 12-ти Монтански избирателен район. В него са посочени нередности и пропуски в експлоатацията и поддържането на язовира. Констатирани са пропуски, но техническото и експлоатационно състояние на хидровъзел „Огоста“ не представлява опасност за живота и здравето на населението на град Монтана и по поречието на река Огоста. Изложените в сигнала проблеми са от завишен обществен интерес, което налага предприемането на всички законоустановени мерки за стриктно спазване на закона и приложимите режими за обезпечаване на сигурността и безопасността на язовира, произнесоха се вчера магистратите.

По преписката са изискани документи от Министерство на земеделието, храните и горите /МЗХГ/, Министерство на околната среда и водите /МОСВ/, от Областен управител на Област Монтана, от кмета на община Монтана и от кмета на община Бойчиновции е разпоредено извършване на проверкана различни контролни органи - Държавна агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/, Териториална дирекция „Национална сигурност“ /ТД “НС“/- Монтана, ОД на МВР- Монтана.

След приключването на проверката се установило, че язовир „Огоста“ е включен в списък от потенциалноопасни язовири, утвърден от министъра на вътрешните работи.Създадена е опасност за 21 населени места в областите Монтана и Враца, с население над 75 000 души, се казва още в резолюцията на Окръжна прокуратура - Монтана.