Съгласно „Закона за културното наследство” е назначена комисия от Министерството на културата, Община Враца и Регионалния музей в града, и разкопките за археологическо проучване на древния некропол в близост до центъра на града са започнали. Според протокола на комисията, проучването трябва да бъде извършено в рамките на 21 работни дни. След това, ще се свика нова междуведомствена комисия, за приемане на обекта. Ще се вземе решение, дали археолозите са свършили своята работа и ако липсват структури, които да бъдат запазени, терена ще бъде освободен, за да не се пречи на инвестиционните намерения на строителите, които сигнализираха за намерените там находки през месец юли и прекратиха временно дейност си.

В третия работен ден на археологическо проучване във Враца, археологически екип вече е проучил четири гроба, силно разрушени, тъй като строителният изкоп е достигнал до нивото на скелетите. Проучените гробове са частично запазени. В тях обаче е открит гробен инвентар, сред който монети от българското средновековие, гривни осукани от бронзова тел, пръстени, обеци, и други лични вещи полагани до покойника.

Идеята на проучване на такива обекти е не да излизат медийни сензации - каза ръководителят на проучването, археологът Александра Петрова и допълни: „Факта че сме намерили сега 4 гроба, или 24, или повече, няма никакво значение. За нас научният принос на това което правим е натрупването на количествена и качествена информация, която да ни даде сведения за демографската картина на населението обитавало това място през определен период.

Мястото определено е квартал на древна Враца, а периода е 12-14 век през Средновековието. От проучването на този и други некрополи, и комплексното им обследване от антрополозите, ще може да съдим кога смъртността е била най-висока, с какво са се хранили хората, какви са били заболяванията им и други подробности от бита на жителите на средновековния град Вратица .”