При засилени мерки за сигурност и без ексцесии протече гражданският протест срещу насилието в Роман. Пред сградата на градското читалище се събраха около 150 човека, обединени от една кауза: “Не на страха!”. Припомняме ви, че гражданският протест бе продиктуван от напрежението между българи и роми, което ескалира през последните няколко дни, когато голяма група роми се опита да се саморазправи с 24-годишния Кристиян Узунски.

“Нямаме нищо против ромите, ние сме против това което се случва”, заяви организаторът на протеста Марин Връбчев. “Не е нормално да се нанася побой над български граждани, а после да се казва, че този случай е поредният битов проблем, защото това не може да бъде ежедневие и да го приемаме, като такова", каза още Връбчев и допълни: ”Искаме да ни чуят и да се промени бездействието на държавните органи”. След което даде няколко примера за безнаказаността на ромите и призова общинарите да оборят твърденията му. ”Те не плащат дори данъци, а ако някой българин не си плати данъците, ако няма адресна регистрация, веднага ще бъде подведен под отговорност. Ние не сме против етносите, ние искаме да живеем спокойно".

От своя страна Кристиян Узунски, който бе посрещнат с аплодисменти от множеството, заяви: “Дано моят случай, който стана печално известен, никога повече да не се повтори. Не може да те е страх да отидеш до магазина, да излезеш от дома си посред бял ден. Да те заплашват с убийство и да те гонят с вили и лопати. Ами ако не бях с колата…?”

Видимо разгневени, протестиращите поставиха наболели въпроси, свързани с кражбите, нападенията над невинни хора, страха в очите на възрастните и попитаха къде е местната власт и полицията. И тъй като Общинската администрация бе разрешила протеста да продължи само един час, хората се заканиха, че ако не се предприемат мерки, протестите ще продължат.

От утре пък тръгва подписка в града за изселване на фамилията на Живко Георгиев, по-известна в Роман като “Певците”.