Протестиращите настоявата за решение на Министерски съвет за изграждане на магистрала от Видин до София и тунел под прохода "Петрохан".

Организатори на протеста са граждански движения от Видин. Въпреки засиленото присъствие на полиция и жандармерия, протестиращите успяха да пробият образувания кордон от полицейски автомобили, излязоха на пътното платно и затвориха за движение пътя, съобщи БТА.

"Искаме правителството да изпълни задължението си към Северозапада, да вземе решение и определи процедурата за изграждане на целия път, с конкретни реални срокове, етапи и откъде ще бъде осигурено финансиране", каза Росица Кирова, ръководител на гражданско обединение "Единни за промяна" и един от организаторите на протеста.

На изхода на Видин са се образували колони от чакащи автомобили. Очаква се днешният протест и затварянето на международен път Е 79 да приключи около 15.00 часа.

За следващата седмица организаторите на протеста са обявили тридневни блокади на международния път.Те са категорични, че протестите ще станат безсрочни и ако трябва може да издигнат дори палатков лагер на Е-79. На 3 март също ще има блокади. Днес в Монтана също имаше протест.