Замислено е двойно увеличение дo 2021 година като средствата са заложени в бюджетите за 2018, 2019. 2020 години. 90 000 души са преподавателите, но ще бъдат вдигнати заплатите и на непедагогическия персонал. 1 млрд и 600 милиона лева се отделят от държавната хазна сега заплати. Просветният министър пое ангажимент пред представителите на бизнеса от Монтана със следващия средношколски прием да бъдат покрити нужните на предприятията специалности за техници. До 2020 година от заводите в региона 2000 стругари, шлосери и фрезисти ще излязат в пенсия, а няма подготвени специалисти да заемат техните места.

„Пазарът на труда дава сигнали, че са нужни именно кадри със средно техническо образование. Те понякога са по-платени от висшистите“, каза Вълчев. Министърът допълни, че е увеличена субсидията за малките училища, включително и за детската градина и основното училище "Петър Парчевич" в Чипровци.

В дискусията с учителите от монтанско се включиха и областният управител Росен Белчев, депутатите Ирена Димова и Дилян Димитров и кметът на Монтана Златко Живков.