Цялостна промяна на Наредбата за реда за провеждане на търговска дейност на територията на общината предлага да приеме Общинския съвет кметът на Мездра Генади Събков. Според вносителя на предложението сега действащата наредба, която е приета в края на 2008 г., „съдържа текстове, които отдавна вече не са актуални и същевременно са законово противоречащи”, което налага тя „да се осъвремени и синхронизира с действащото българско и европейско законодателство”.

Един от основните мотиви, изтъкнати от градоначалника е, че „регламентирането на работното време и дейността на заведенията за хранене и развлечения, досега не е съобразено със спазването на изискванията на Закона за защита от шума в околната среда. „Безбройните сигнали и оплаквания на граждани, живеещи в близост до заведения, се казва в докладната, от системното нарушаване на тяхното спокойствие, породено от създавания шум в търговския обект (вкл. през пролетно-летния сезон - на открито), е още един сериозен мотив за цялостна промяна в наредбата. До този момент са правени безкрайно компромиси спрямо създавания шум от търговските обекти, твърди вносителят на проекта - нещо, което е било в разрез с общоприетите норми в българското законодателство.”

Съществена промяна е наложителна и по отношение на реда за извършва-нето на търговска дейност на открито в имоти-общинска собственост, смята Събков, както и на регламента за разполагането на подвижни съоръжения (в т. ч. маси пред стационарни търговски обекти).

В проектонаредбата са предвидени сериозни санкции за нарушителите на нейните разпоредби. Така например при констатирано от контролните органи нарушаване на спокойствието и обществения ред от дейности на търговски обекти (в т. ч. заведения за хранене и развлечения), на виновните лица ще се налага глоба, а на ЕТ и юридическите лица - имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв. При повторно нарушения имуществената санкция е от 1000 до 5000 лв.

Ако нарушението е допуснато в обект, работещ с удължено работно време - след 22.00 ч. за сезона „есен-зима” и след 23.00 ч. за сезона „пролет-лято”, на виновните лица се налага глоба, а на ЕТ и юридическите лица - имуществена санкция от 1000 до 5000 лв. При повторно нарушение се прилагат разпоредбите на Закона за защита от шума в околната среда, който предвижда спиране на дейността до отстраняване на причината, довела до налагане на принудителната административна мярка.

Новата наредба за търговската дейност ще бъде дебатирана на предстоящата сесия на Общински съвет - Мездра на 26 май.