Какво трябва да знаят родителите?

Тестовете по български език и математика остават абсолютно същите, при тях промяна няма. Промяната е при начина на балообразуването. Максималният бал за класирането вече ще е 500 точки. Например, ако ученикът има пълните 100 точки от теста по български език, по правило те са удвояват и стават 200. Към тях се прибавят още 200 от изпита по математика, вече са 400. Ако ученикът има две шестици от двата балообразуващи предмета в училище, например по математика и по български език, те се приравняват към 50 точки. 400 + 50 + 50 е равно на максимален бал 500.

Петиците, четворките и тройките също ще се приравняват към съответните им точки. "Т.е тази година ще има отличник с 500 точки", каза зам.-министърът Диян Стаматов. И тук започва по-сложното. Най-вероятно ще има ученици, които ще получат двойка на един от двата теста. Тогава, тъй като всички ученици трябва да влязат в гимназия, те ще участват в балообразуването само с оценките от училище и ще имат максимум 100 точки бал. Те също задължително ще подават документи за участие в класирането, но с този по-нисък бал ще влязат в не толкова предпочитано училище, най-вероятно професионална гимназия.

Същото ще се случи и с ученици, които са болни по време на изпитите или по някаква причина не се явят. Самите балообразуващи оценки се определят от приемащата гимназия и може да не са само български и математика. "Най-вероятно тази година гамата от предмети, които ще се използват ще е доста по-широка и всяко училище има правото да избере тези предмети, които са му необходими за профила, който ще предложи за кандидатстване", каза Диян Стаматов.

Тази година е много важно, след като учениците получат оценките от тестовете, да се пишат колкото се може повече желания. Защото има възможност, ако ученикът има среден резултат, а са написани например само осемте елитни софийски гимназии, той да не се класира. Така ще трябва да чака чак третото класиране, за да пренареди отново желанията си и намери някъде място.

От министерството препоръчват този факт да се разяснява отрано на родителски срещи. Смятат също, че няма да има хаос при третото класиране, когато всеки невлязъл ще се опитва да го направи. "Няма такава вероятност, защото самото разпределение на децата, когато е централизирано детето отива на едно място, а не на няколко, така че подобен блокаж няма да настане", категоричен е Диян Стаматов.

Изпитите тази година ще бъдат по български език на 19 май, а по математика на 22 май. Подаването на документи за класиране в гимназиите ще е от 16 до 22 юни. Тази година това ще може да става и електронно. Класиранията отново ще са три и последно четвърто или " директорско " класиране. Трябва да се знае, че тази учебна година за последен път ще кандидатстват и сегашните осмокласниците, които не са влезли миналата година в гимназии след 7 клас. Те са над 27 хиляди и ще се борят да влязат в непрофилирани и професионални гимназии.

Източник: www.dir.bg