В резултат на ремонта, който тече от няколко дни в четириетажната жилищна сграда, миналата нощ в почти всички апартаменти са се образували многобройни течове, каквито не е имало никога досега. Водата е проникнала през комините след положената нова хидроизолация на покрива на блока, разказаха живеещи в "Шестицата". На някои семейства дори се е наложило да преместят децата си да спят в други стаи.

Потърпевшите са сигнализирали за проблема в Община Мездра, откъдето днес са извършили проверка на място и са обещали, че фирмата изпълнител на обекта ще възстанови нанесените щети. Хората обаче се съмняват, че това ще стане и се опасяват, че ако валежите продължат, жилищата им отново ще плувнат във вода. Тази вечер ще се проведе общо събрание на Сдружение на собствениците "Шестицата", на което ще бъде обсъдена създалата се ситуация и какви действия ще предприемат живеещите в блока.

Изпълнител на санирането на бл. 6 в кв. 101 на Мездра е варненската фирма "Елит строй-6" ЕООД, която по договор трябва да приключи обновяването на сградата за 118 календарни дни, т. е. за около четири месеца, считано от датата на откриване на строителната площадка. Обществената поръчка, проведена от Община Мездра чрез пряко договаряне с единствената фирма, подала оферта за участие в тази процедура, е на обща стойност около 875 хил. лв. с ДДС.

Подобни проблеми имаше тази пролет (и все още ги има) в блок "Сердика", който също се наводни неколкократно през месец май заради некачествен ремонт на покрива и калпаво саниране. Потърпевши там бяха най-вече семействата, които обитават последния етаж на бившото средношколско общежитие. Течове обаче имаше и на долните етажи на блока. По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ресорният заместник-министър Малина Крумова дори извърши проверка на място във връзка с получения сигнал за теча в тази многофамилна жилищна сграда в Мездра, която също е включена в Националната програма за енергийна ефективност. Кой знае каква файда от тази проверка обаче нямаше.