Петте съда са с вместимост 1000 литра всеки и са пълни с безцветна течност с остър мирис на оцет. Взети са проби за лабораторен анализ като предварителните данни показват, че намереното вещество е оцетен анхидрид с общо тегло 5000 литра. Образувано е досъдебно производство по описа на Митница Столична под надзора на Окръжна прокуратура - София. Ще бъде повдигнато обвинение на шофьора на товарния автомобил за контрабанда на прекурсор, постановено е задържането му за 72 часа.

Оцетният анхидрид е вещество с невисока на легалния пазар собствена стойност (около 1700 лева на тон), което има приложение в индустрията и най-вече в кожарската промишленост, но също така е прекурсор за производство на хероин. От задържаните 5 тона оцетен анхидрид могат да бъдат произведени 2 тона хероин, остойностени по цени на съдопроизводството на над 180 млн. лева.


Това е най-голямото количество оцетен анхидрид задържано от българските митници през тази година след като през април, отново на МП Калотина, митническите служители спряха „керван“ от три камиона, превозващи ябълки от Сърбия за Ирак. Между ябълките митническите служители откриха 178 туби с общо 3560 литра оцетен анхидрид.Общото количество на задържания от българските митнически власти оцетен анхидрид през 2017 г., включително последния случай, е 10 623 литра при пет случая.

Опитите за трафик през България на прекурсора е нова тенденция, след като повече от десет години такъв род контрабанда отсъстваше от българските граници - уточняват от Специализираната прокуратура.