Снимки: bTV

На 17 април, Велики понеделник, 40-годишният Владимир Найденов причини тежка катастрофа на АМ "Хемус" - той връхлетя с колата си в аварийната лента върху служители на "Автомагистрали“, спрели, за да помогнат при друг инцидент. Загинаха двама души - служителят на "Автомагистрали“ Иван Димитров и оцелелият при първия инцидент Йото Ахчийски от Мездра, а трети мъж е в тежко състояние.

Найденов е привлечен като обвиняем за причиняване по непредпазливост на смъртта на двама мъже, както и на телесни повреди на трети. Следствието издирва свидетели на катастрофата.

Пред bTV съпругата на загиналия служител на "Автомагистрали“ Румяна Чобанова сподели, че доживотен затвор ще е малко за Найденов, а Наказателният кодекс предвижда до 15 години. Тя отведе телевизионния екип на мястото на инцидента. Останките от катастрофата още не са разчистени.

"Най-вероятно колегите му в негова чест не смеят да пипнат нещата, разхвърляни тук, по принцип не е практика при тях. Те много го обичаха, той беше много добър и колега, и ръководител. Имаше страшно много хора на погребението му", разказа Румяна.

"Предполагам, че е имало сигнал за катастрофирала кола и той се е отзовал заедно с колегата му Николай Шишков. Пристигнали са на мястото, паркирали са двете служебни коли от едната и другата страна на (катастрофиралото) пежо. Хората от пежото са излезли невредими от първата катастрофа. Отваряйки вратата на червената кола, Николай е видял връхлитащата ги кола. Това зная като разкази от първо лице. Колата е навлязла в аварийна лента“.

На въпрос какво наказание е справедливо за Найденов, Чобанова казва: "Няма такова. Доживотен затвор без право на помилване е малко за него. За съжаление кодексът казва от 5 до 15 години лишаване от свобода. Колкото и да му дадат на този човек, ще бъде малко - отне половината от мен, остави дете, което ще израсне само. По същия начин загина и баща ми преди 30 и няколко години“.

Румяна организира протест на същото място - за 19 юли.

"19 юли бе рожденият ден на Иван, той трябваше да направи 45 години. След като остана на 44 години завинаги, искам на това място, на което е лежало тялото му, да поставя паметник - нещо, което да е с неговия ръст – 1,85 см. Имам пълното съдействие на неговите колеги, ще ме подкрепят и приятели. Искам да направя протест. Той много пъти е затварял тази магистрала по време на работа, искам да я затворя само веднъж в негова памет и като протест срещу убийците на пътя“, каза Румяна.

Според нея трябва да се промени Законът за движение по пътищата. "Първото нещо, което аз бих предложила, е всеки, който започва да кормува, първият му учебен час да бъде с моя разказ, с кадри от тежки катастрофи. Тези деца трябва да знаят какво биха могли да предизвикат с безразсъдно поведение. Бих предложила и когато има такъв инцидент, виновното лице на момента да бъде затваряно в следствения арест до делото“.

Качвайки се зад волана не трябва да бъдем безотговорни - отсреща стои човешки живот, той няма цена', каза още тя.

За Румяна остава да чака справедливост.

Иван Шишков - другият служител на "Автомагистрали", който пострада, е изписан от болницата, защото пътеката е изчерпана. Ще му се наложи да се лекува при домашни условия, въпреки че е тежко ранен.

Източник: btvnovinite.bg