На 12 януари, тази година след свада на пътя в центъра на града и сбиване с двамата братя, известни като Поничките, почина 18-годишният ученик от Враца,Тодор Йорданов.

Първоначалното обвинение срещу двамата беше за „убийство по непредпазливост“. След протестите в града то беше преквалифицирано в по-тежкото „умишлено убийство по хулигански подбуди“.

В хода на разследването обаче бе установено, че при сбиването Тодор е получил само повърхностни рани, които не са били причина за смъртта му. Съдебно-медицинските специалисти изготвиха петорна експертиза.

Те бяха категорични, че младежът е починал вследствие на сърдечното заболяване, от което е страдал, а не от травми при сбиването. От Окръжна прокуратура, делото беше прехвърлено в Районната врачанска прокуратура.

Срокът за изготвянето на обвинителния акт беше удължен по искане на защитата на обвиняемите, за да бъдат разпитани и други свидетели. Предстои делото да бъде разпределено и да се насрочи дата за начало на процеса във врачанския Районен съд. За този вид престъпление Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до пет години.