Над 340 хиляди са носените оръжия с надлежно разрешително, като над 124 хил. се държат от физически лица с цел самоотбрана като сред тях няма ловци. Петрова напомни, че притежаването на оръжие за самоотбрана е крайна мярка и трябва да се докаже реална опасност за живота и здравето при искане на разрешително с тази цел. Много често обаче контролният орган подхожда формално към проверката на тази необходимост, посочва тя.

Контролният орган в случая е МВР. Оказва се, че във ведомството няма електронен регистър на издадените разрешителни за оръжия, поради което е трудно да се следи оперативно дали при изтичане на разрешителното, оръжието се предава. На въпрос на прокуратурата от МВР отговорили, че нямат средства, за да направят такъв регистър, но обещали до 2018 г. това да стане. Съществуването на такъв регистър е задължение на МВР по закон.

В отговор на въпрос Петрова обяви, че срещата и подписаното споразумение между главните прокурори на Сърбия и България е принципно и няма отношение към никой конкретен казус. От няколко години в Сърбия е мажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев като Сърбия не се е произнесла по поисканата от България екстрадиция.

Евродепутатът Николай Бареков е подал сигнал в прокуратурата във връзка с провеждането на конкурса "Мис България", каза още Петрова. След финала на конкурса се породиха съмнения в принципността на провеждането му.

Източник: dnevnik.bg