Кандидатстващите ученици трябва успешно да са завършили основно образование, което удостоверяват със Свидетелство. Приемът в гимназията се осъществява след успешно положен приемен изпит по рисуване. Приемният изпит е с продължителност 6 учебни часа. Учениците рисуват група от три обемни геометрични тела върху картон с размер 35/50 см с молив, осигурени от училището. Изпитът има за цел да установи способността на ученика да композира, да установява пропорциите на предметите и техните съотношения, както и светлосенъчното им изграждане. За желаещите кандидати гимназията предлага безплатни подготвителни уроци по рисуване.

В края на своето петгодишно професионално обучение, завършилите получават Диплома за средно образование и Свидетелство за професионална квалификация с ІІ-ра степен на професионална квалификация. Голяма част от дипломираните гимназисти продължават образованието си в Националната художествена академия, а впоследствие намират утвърдено място в българското изобразително изкуство.

Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино е уникална школа, единствена по рода си на Балканите, със 100-годишна история, големи професионални традиции в обучението, даваща една вечна като камъка, винаги актуална и ценна професия.