Това стана след като на извънредна сесия Общинският съвет не успя да стигне до положително становище за изграждането на лятно кино до северната фасада на търговски комплекс "Роял". Извънредното заседание се проведе след като областният управител на Враца върна за ново обсъждане Решение 336 от Протокол №23/ 25.05.2017 г., с което местният парламент даде съгласие да се учреди безсрочно и възмездно право на пристрояване на "Роял” ООД за изграждане на обект "Лятно кино".

Против реализирането на този проект за пореден път се обяви кметът на Мездра Генади Събков, според когото даването на разрешение на "Роял" ООД за пристрояване и надстрояване на лятно кино се "приравнява на подарък”. "Аз такъв подарък не мога да направя!”, заяви Събков при представяне на становището на Общинската администрация.

В подкрепа на инвестиционното намерение се обявиха председателите на групата общински съветници от ГЕРБ д-р Ивайло Тодоров и на АБВ инж. Николинка Кътовска. Ивайло Тодоров заяви принципната позиция, че "когато си „за” едно такова предложение, търсиш начин да го вкараш в законовата рамка. А когато си "против", намираш хиляди начини да му пречиш."

Николинка Кътовска от своя страна подчерта, че кметът на общината многократно е декларирал, че помага на бизнеса, реално обаче това не се случва.

При гласуването предложението за отмяна на оспореното от областния управител решение не получи достатъчно подкрепа. "За” това предложение гласуваха само 7 от присъстващите в залата 18 съветници - четирима от БСП, Надежда Йорданова от ГЕРБ и двамата съветници от "Либерален алианс". 8 се въздържаха - четирима от ГЕРБ, трима от АВБ и Катя Йотова от БСП, а двама бяха "против" - Мирослав Аспарухов (АБВ) и Огнян Петров (”Народен съюз”). Д-р Митка Лечева (БСП) не гласува.

Другото мотивирано предложение, внесено от председателя на Общинския съвет Яна Нинова - за промяна на атакуваното решение и даване съгласие да се учреди в полза на "Роял" ООД възмездно и безсрочно право на строеж за пристрояване и надстрояване на лятно кино към северната фасада на съществуващата сграда на киното, така и не бе подложено на гласуване след обструкция от страна на съветничката Надежда Йорданова.

В знак на протест от случващото се представителят на фирмата-инвеститор Мирослав Захариев заяви, че "Роял" ООД оттегля своето инвестиционно намерение. "Спираме тази агония, категоричен бе той. Благодаря на всички общински съветници, които подкрепиха нашето инвестиционно намерение. "Благодаря" на г-н Събков и на г-жа Йорданова за всички тези неща, които се случват. Ние не правим нищо незаконно и нищо незаконно не искаме да направим. Благодарение на всичко това, получихме предложение от друго място, където да реализираме нашия проект."

"Показахте как се отблъскват инвеститорите от Община Мездра", обърна се към Събков на излизане от залата Захариев.

Фирмата-инвеститор възнамерява да реализира проекта за лятно кино във Враца, като за целта ще инвестира около 300 000 лв.

Така в крайна сметка кметът на Мездра постигна поредната си "пирова победа", а гражданите на общината - и най-вече младите хора - бяха лишени от възможността да се възползват от една нова придобивка.

Пълен запис на извънредната сесия на Общински съвет - Мездра може да гледате по Телевизия "Враца" на 22 юни (четвъртък) от 20:25 часа, с повторение в неделя, 25 юни, от 11:00 часа.