"Изложбата може да прилича на етнографска, но не е. Това е експозиция на предмети, които разказват истории. В рамките на проекта „Карта на времето” успях да събера разкази за живота на хората от 123 населени места. На сайта на инициативата всички могат да видят текст, звук, фотография и филми от това пътешествие във времето“, обясни Калина Тодорова и сподели, че мобилната платформа вече се радва на голям интерес, който е надхвърлил дори нейните очаквания.

В атрактивната изложба врачани могат да се запознаят със закачливо наречената "Баба на миксера" - дървена бъркалка, с която предците разбивали смес за сладкиши и други ястия. На особен интерес се радва и човешката фигура - герман, която се заравяла в земята, за да я оплоди.

За улеснение на хората всеки предмет, включен в изложбата на "Карта на времето", е снабден с уникален QR код. Той позволява след сканиране с мобилен телефон при изтеглено безплатно мобилно приложение веднага да се открие историята на сечивото или реликвата.

"Панорама на един свят, който вярва в живота на общността, в Божията благословия и пътя на светлината“. Така описва "Карта на времето“ авторът на проекта Калина Тодорова.

Източник: kmeta.bg