И през тази година се запазват данъчните ставки за общинските данъчни приходи. За данък върху превозните средства например се планират по-високи постъпления - 2 314 028 лв., във връзка с продължаване на действията по събиране на стари непогасени задължения. От данък при придобиване на имущества по дарение и по възмезден начин се очаква да постъпят 864 574 лв. Прогнозираните приходи от туристическия данък са в размер на 13 839 лв. Очакванията са от приходи и доходи от собственост в общинската хазна да влязат 1 713 588 лв., а от общински такси - 4 062 769 лв. За делегираните от държавата дейности съгласно Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г. се планират средства в размер на 29 278 783 лв

Целевата субсидия за капиталови разходи е в размер на 1 275 300 лева, в т.ч. за изграждане и основен ремонт на общински пътища. С обектите, включени в списъка за капиталови разходи, присъстващите запозна заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Светослав Скорчев. Предвидено е асфалтиране на междублокови пространства, на подходите от надлеза към стария и новия гробищни паркове в град Видин, саниране и основни ремонти на училищни сгради, закупуване на кухненско оборудване за детски градини, подмяна на седалки и поставяне на енергоспестяващо осветление за спортна зала „Фестивална“ и др.

По време на обсъждането Десислава Тодорова – заместник-кмет по европейски политики и инвестиции информира, че са заложени средства в размер на 170 000 лв., част от които са за изготвяне на общ устройствен план на Община Видин и на град Видин.

В сумата от 170 000 лв. е заложен и проект за енергийно обследване на уличното осветление в цялата община. Очакванията са да бъде дереализирана годишна икономия на електричество на около 200 000 лв. годишно, които ще бъдат насочени за други общински услуги – като спортни и културни мероприятия. Включени са и средства за технически проекти, обследване и паспортизация на спортни обекти и съоръжения.

Заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова каза, че тази година Общината отпуска допълнителна субсидия в размер на 75 лв. за всяко видинско дете, което посещава детска градина.

За първи път Общината ще въведе фондове за култура и за младежки дейности, в които граждани, читалища, кметства и спортни клубове ще могат да кандидатстват с различни инициативи.

Общият размер на средствата за културен, туристически и спортен календар на Общината е над 400 000 лв., като от тях 63 000 лв. са за спортните клубове.

Източник: vidin.bg