Проект "Многообразие без граници за децата в община Мездра” ще бъде реализиран през следващите две години. Той ще се финансира безвъзмездно по процедурата "Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение” на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж”.

В края на миналата година ЦДГ №2 в гр. Мездра кандидатства с това проектно предложение по процедурата и то вече е одобрено за финансиране, информира Габриела Стойчева, директор на детското заведение. Предстои подписването на договора с Управляващия орган на програмата.

Бюджетът на проекта е приблизително 270 000 лв., а срокът за неговото изпълнение - 24 месеца.

Процедурата е насочена към подпомагане на деца от етническите малцинства и/или от маргинализирани обществени групи. Целта е да се насърчи тяхното изграждане като пълноценни граждани, както и успешната им професионална, социална и личностна реализация чрез подобряване на условията за равен достъп до предучилищна подготовка и възпитание; повишаване на качеството на образованието в детските градини и в подготвителните групи в общинските училища, в които се обучават деца от различен етнически произход, с цел тяхната образователна интеграция; взаимно опознаване на децата от различни етноси и възпитаването им в дух на толерантност.

Водеща организация по проекта е ЦДГ №2, а партньори по него са останалите четири детски учебни заведения в общината: ОДЗ №1 "Мир”, ОДЗ №2 ”Слънчице”, ЦДГ №1 и ОДЗ - Зверино, Сдружение "Нов път” и Община Мездра.

Близо 50% от средствата по проекта ще бъдат изразходвани за закупуване-то на дидактични учебни пособия и материали за нуждите на всички детски заведения в общината.

Споразумението за общинско сътрудничество по проекта „Многообразие без граници за децата в община Мездра” бе одобрено единодушно от Общински съвет на последното заседание на местния парламент в края на юни.