Кметът отбеляза, че на този етап и другият проект - „Добре дошли в Средновековието”, на стойност 490 000 лв., върви добре.

Предстои обаче сключването на договор за един изключително важен проект на стойност 5, 500 млн. лв, за реконструкция и рехабилитация на водоснабдителните системи в агломерации с под 2000 жители на територията на община Мездра, финансиран по Програма „Развитие на селските райони” (ПРСР). Сключването на договора зависи от това дали са спазени условията по процедурата и какви гаранции са посочени.

„На 6 декември имам среща с представителите на фирмата изпълнител, но ако не получа надеждни банкови гаранции, договорът няма да бъде подписан” – допълни Аспарухов.

Той добави, че вече са подписани договорите с фирмите изпълнители за санирането на жилищните блокове на ул. „Дунав“ №3 и №5 и изпълнението на тези проекти ще започне в скоро време. Ще бъде подписан и договор за изпълнение на проекта за саниране на блока на ул. „Христо Ботев“ №2.

Предстои да бъдат реализирани още два проекта, финансирани по ПРСР на обща стойност около 877 хил. лв - проектът за изграждане на многофункционално спортно игрище в с. Долна Кремена и проектът за ремонт и реконструкция на пешеходната алея на ул. „Александър Стамболийски“ – V и VI участък..

Кметът изрази сериозни опасения при изпълнението на проекта за патронажната грижа към възрастни хора и лица с увреждания, финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси“, на стойност 250 хил. лв., по който на практика няма движение, но Общината ще направи всичко възможно да го изпълни.

Аспарухов подчерта, че трябва да се осигури достъпа на социалните грижи до хората, а не обратното. Има заложена идея за създаване на собствена хранителна банка, както и да се търсят механизми за осигуряване на храната от личното земеделие.