„Това е най-значителната инвестиция, направена за най-голямата сграда в селото и е наш дълг, заяви кметът на Монтана Златко Живков.

Презентация за историята на читалището направи председателят му Александра Борисова. Тя връчи грамота на Васил Андреев автор на „История на село Вирове” в три тома и на химна на селото.

„Тази годишнина ни дава самочувствие, че сме тук, че поддържаме жив огъня на българския национален дух”, заяви кметът на Вирове Валентин Колов.

В далечната 1928-ма 60 мъже и жени от Вирове решават, че трябва да имат духовно средище. Година по-късно закупуват 50 тома книги, списания и вестници, с които е организирана библиотека. Сега тя съхранява 5 000 издания. Въпреки, че нямат собствена сграда ентусиастите развиват разнообразна и богата дейност. Организират представления в коридора на училището, изложби, чествания, концерти. На Пенковата ливада провеждат литературни четения.

Със самооблагане и дарения събират средствата за собствена сграда и си я построяват през 1956 година. В нея читалището е и до днес.

Дядо Петър си спомня как тук книгите отворили сърцето му към образованието. Първата, която прочел била „Клетниците” на Виктор Юго, след това „Дон Кихот” на Сервантес и разбира се скъпите на сърцето му български поети. Големият родолюбец има свой видео канал в You Tube. Пред камерата декламира любимите си стихотворения и има близо 3000 почитатели от цял свят.