От ЦИК ще осигурят една машина, която ще бъде достъпна за гражданите утре, от 11:30 ч. до 14:00 ч., и от 10:00 ч. до 12:30 ч. в понеделник. Тестовете ще бъдат пред сградата на Община Мездра.

Специализираното устройство за машинно гласуване е с инсталирана обучителна версия.

От РИК ще се опитат да проведат демонстрации във всички общини и кметства по населените места, които са заявили желание. Такова ще има и в село Зверино, утре от 10:00 ч. до 11:00 ч.

Гласуваме в 12 лесни стъпки с машината. Първата стъпка е да поставим картата с чипа нагоре, след като тя ни бъде подадена от член на СИК. Втората стъпка е да погледнем трите полета с надписи, в кой точно вид вот ще гласуваме. Третата стъпка е да натиснем бутона „потвърди“. Четвъртата стъпка е да потвърдим за втори път, като изрично на екрана ще има надпис, че след това няма да може да променим предпочитанието си. На петата стъпка се визуализира е-бюлетина за президент, като имената на кандидатите са вдясно и на две страници. Шестата стъпка е натискане на бутона „Към избори на НС“. Седмата стъпка е бюлетината за депутати, като имената на партиите са в три страници. Осмата стъпка е самото гласуване, като се уточнява, че освен за партия и коалиция, може да отбележим квадратчето „Не подкрепям никого“. Деветата и десетата стъпка е възможността за преглед и ако се налага, възможност за връщане и коригиране на избора. Единадесетата стъпка е разпечатването на разписките. Ако сме гласували за двата вота, разписките ще са две. Последната стъпка е сгъване на разписките и пускането им в непрозрачната кутия.

Линк към СИМУЛАТОР "ГЛАСУВАНЕ С МАШИНА", който е достъпен на сайта на Централната избирателна комисия: https://tibroish.bg/ti-glasuvash