Пробни изпити за националното външно оценяване след 7 клас и за държавните зрелостни изпити в 12 клас се проведоха в СОУ „Иван Вазов” - Мездра. Днес се състояха проверките по български език и литература, а в четвъртък (7 април) са пробните матури по математика.

Оценяването се прави за четвърта поредна година в мездренската гимназия. То има за цел да постави учениците в реална изпитна ситуация и по този начин. освен че проверяват себе си в определена степен, преодоляват и психологическата бариера от изпита.

Дванайсетокласниците се явяват на тестови матури по български език и втори избираем предмет. Изпитът по български език и литература се провежда по формата на Министерството на образованието и науката за държавните зрелостни изпити и включва 35 въпроса със затворен и отворен отговор и създаване на есе или интерпретативно съчинение по литературна творба или откъс от нея.

Седмокласниците държат пробни изпити по български език и математика. Проверката по български език и литература е съставена от два модула – първият включва 25 задачи с отворен и затворен отговор, а вторият – трансформиращ преразказ на непознат текст със дидактическа задача.
На днешния пробен изпит се явиха възпитаници на трите градски училища – „Иван Вазов”, „Христо Ботев” и „Кирил и Методий”.