Сачева съобщи, че работодателите ще могат да кандидатстват за мярката 60/40 до 30 юни. Към момента тя е ефективна и благодарение на нея все повече и повече служители са запазили работните си места, увери социалният министър. От 1 юли до 15 юли, компаниите за пътнически, градски, крайградски и друг пътнически сухопътен транспорт ще могат да кандидатстват за помощ от държавата в размер на 209 лева на заето лице за период от 6 месеца. С подобна дейност са заети общо 29 000 души. За тази мярка са отделени 40 млн. лв. 42 000 души ползват услугите на социалния патронаж. Заетите с това купуват на хората в нужда храна и лекарства и плащат битовите им сметки, поясни министърът.

„Към 30 април 1498 души без доходи и здравни осигуровки са получили болнична помощ на стойност 1 162 895 лв., които са преведени към НЗОК, а оттам – към лечебните заведения. Продължихме и програмата топъл обяд. В момента такъв получават 30 648 души”, каза още Сачева. Стартирал е и вторият етап на програмата за предоставяне на хранителни продукти на хора в затруднено финансово положение. По тази програма ще бъдат раздадени над 400 тона храни. Социалният министър съобщи още, че мярката за подпомагане на родители в неплатен отпуск ще продължи да действа, докато е необходимо. Средства за прилагането й има до края на годината. Към момента по нея са получени над 3700 заявления.

„Осигурени са средства и за заплащане на детегледачи. Обикновено това са близки на семейството, които в момента са без работа. Те се посочват от самите родители. Разполагаме с още 17 млн. лв. по тази мярка”, уточни министърът. До момента са закупени и раздадени 108 таблета на деца от социални институции, за да могат те да се включат в дистанционното обучение. За същата цел ще бъдат използвани и средствата от дарение от БАН, постъпилопрез вчерашния ден, което е стойност 35 000 лева.