Димитър Николов Пехов (Митко Пеев) е роден на 18.04.1942 г. в гр. Вършец, където завършва средното си образование.

На 10-годишна възраст започва да свири в местния ученически оркестър, под ръководството но Борислав Димитров - учител по музика. Свири на тромпет, като също овладява кларинет и саксофон.

След завършване на средното си образование започва да работи като музикант в местния духов оркестър, а през есента на 1959 г. заминава войник в гр. Сливен. Веднага е забелязан от диригента на военния духов оркестър и е приет за тромпетист, където остава до края на военна си служба.

След завръщането си от казармата работи като музикант към Бюро „Естрада“ – Враца, Концертна дирекция – София (до 1987 г.) и културно-масовик към СКК – Вършец, където се пенсионира през 2003 г.

През учебната 1961/1962 г. създава първия ученически духов оркестър към ЕСПУ „Васил Коларов“ – гр. Вършец, който оркестър съществува до 1983 г., както и първия фанфарен ученически оркестър към същото училище.

През 1971 г. е натоварен със задачата да създаде градския духов оркестър на Вършец, който се формира с още 22 музиканти към местното читалище.

Мечтата на живота му е да предаде знанията и уменията си на младото поколение, да възроди градската духова музика, да остави след себе си достойни последователи. През 2009 г. създава ученически духов оркестър „Дефилир“ към СОУ „Иван Вазов“ – Вършец.

По негова инициатива през 2010 г., след близо 20-годишно прекъсване, Националният преглед на ученическите духови оркестри във Вършец е възроден.

Димитър Пеев почива на 18.04.2016 г., точно на рождения си ден, на 74-годишна възраст.

Кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров връчи почетния знак – „Символичен ключ на град Вършец“, на съпругата на Димитър Пеев – Пенка Пеева и каза трогателни думи за нашия бележит съгражданин.

Синът на Маестрото – Николай Пеев получи от председателя на ОбС инж. Анатоли Димитров удостоверението за присъждане на почетното звание с благодарност, че трудът на баща му получава заслужено признание и е оценен по достойнство, и разказа спомените си за него.

От името на общинските съветници, инж. Анатоли Димитров подари на семейство Пееви статуетка с гравирано посвещение: „На големия музикант и човек Димитър Пехов – с благодарност!“

По време на церемонията бяха представени мултимедийни презентации с архивни фото и видео кадри от последните години от живота на Димитър Пеев, свързани с дейността му като диригент на ученическия духов оркестър "Дефилир".

За гр. Вършец Митко Пеев-Музиканта завинаги ще остане една легенда. Няма човек в града и общината, който да не го познаваше! Обществеността на Вършец ще помни големия музикант и човек, отдал енергията и силите си за развитие на духовите оркестри в града, оставил душата си във всяко свое дело.

В негова чест организаторите на Националния преглед на ученическите духови оркестри, по инициатива на кмета на Вършец инж. Иван Лазаров, взеха решение през 2016 г. прегледът да носи името на Димитър Пеев.