Прилепите са едни от най-древните бозайници и днес заедно с гризачите, са най-разнообразният и широко разпространен разред от този клас, наречен Ръкокрили. Появили са се преди около 55 милиона години, а човекът- едва от 50 хиляди години (или те са на Земята 1100 пъти по-дълго от нас). Голяма част от естествените им местообитания (като пещери и вековни гори) са унищожени от човека и те са се принудили да потърсят убежище в сгради и на други места. Прилепите обитават всички континенти с изключение на Антарктида, най-северните части на Европа, Азия и Америка и някои отдалечени острови. Те могат да изядат до 1/3 от собственото си тегло за една нощ. Едрите прилепи в България тежат средно по 20-30 g, което означава, че една колония от 300 индивида за едно лято поглъща около 550 kg насекоми. За една нощ това са приблизително поне 20 000 комари, бръмбари, пеперуди и други насекоми, голяма част от които се считат за вредители.

През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това „Нощта на прилепите” се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на Стария континент, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите.

Всички видове прилепи са защитени от закона. Никой не може да убива или наранява прилепи, нито да ги прогонва от местата, в които живеят. Те са уязвими и застрашени видове. Ключовото значение на прилепите в екосистемите, тяхната уязвимост и застрашеност, са причина 2011 година да бъде определена от Конвенцията за опазване на мигриращите видове диви животни (CMS) и Споразумението за опазване популациите на eвропейските видове прилепи (EUROBATS) на ООН за Международна година на прилепите.

В честването ще участват над 15 организации, институции и граждански групи, сред които: Зелени Балкани; Център за изследване и защита на прилепите към Национален природонаучен музей към БАН; Природен парк „Врачански Балкан“; Българска фондация „Биоразнообразие“; Регионален исторически музей – Благоевград; Регионален исторически иузей – Плевен; Регионален Исторически Музей – Русе; Регионален природонаучен музей – Пловдив; Природен парк „Сините Камъни“; Община Ловеч; Спелеоклуб „Саламандър – Стара Загора“; къщата на арх. Димов - Стара Загора; Спелеоклуб „Пълдин“ – Пловдив; Спелеоклуб „Непиаст“ – Бургас; Спелеоклуб „Дервент“ – Велико Търново; Ученически спелеоклуб "Проф Рафаил Попов" – Велико Търново и Гимназия по туризам "Д-р Васил Берон", Велико Търново

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан” организира на 28 септември във Враца презентации, конкурси за детска рисунка, прилепна гимнастика, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, арт работилници, изложби, рисуване, конкурси и викторини, презентации и филми ще провокират интереса към тайнствения живот на прилепите.