За това, приложение за смартфон, което може да бъде използвано за мигновено откриване на мозъчни сътресения, ще бъде изключително значимо и точно това очакват да постигнат учените от Университета във Вашингтон (UW). Наречено PupilScreen, технологията работи като засича на реакцията на зеницата на светлина, известно като светлинен рефлекс на зениците, което е отдавна използвана техника за откриване на травматични мозъчни наранявания. До сега, този рефлекса на зеницата бе използван за оценка на сериозни мозъчни наранявания, но последните изследвания показват, че техниката може да открива и леки сътресения. Възползвайки се от това ново откритие, екипът на UW разработва приложение, използващо камерата на смартфона, заедно с машинно обучение, за да открива промените при светлинния рефлекс на зениците, които са недоловими с невъоръжено око.

Светкавицата на телефона се използва, за да стимулира окото, докато камерата заснеме три секундно видео. След това алгоритмите определят кои пиксели са част от зеницата във всеки кадър и по този начин откриват промените в размера на зеницата за времетраенето на видеото. Екипът подлага приложението на тест включващ 48 участника, сред които има здрави и някои с мозъчни травми. Използвайки приложението, екипът успява да диагностицира мозъчните травми с почти съвършена точност и почти толкова точно, колкото скъпите устройства засичащи рефлекса на зеницата, намираща се само в болниците.
Екипът планира да проведе по-обширно клинично проучване през следващите месеци, като ще предостави приложението на треньори и лекари. Екипът ще търси как да подобри системата, която понастоящем изисква телефонът да бъде поставен в кутия, за да се контролира излагането на светлина, като се надява да създаде достъпна система до две години.

Източник: monitor.bg