Първо място Елена Димитрова - 12 год., ЦПЛР - ОДК, гр. Козлодуй Трета възрастова група
Първо място Елена Димитрова - 12 год., ЦПЛР - ОДК, гр. Козлодуй Трета възрастова група © ОДК - Козлодуй

С идеята да се стимулира и популяризира детското творчество, инициатор за създаването на Областния конкурс за детска рисунка преди 17 години и домакин до момента, е Школа по изобразително и приложно изкуство към ЦПЛР - ОДК, с ръководител: Мариана Ангелова – художник, старши учител и арт – терапевт.

За сегашното издание на "Ние - децата" рисунки в четири възрастови групи изпратиха много млади художници от гр. Враца, гр. Мездра, гр. Козлодуй, гр. Мизия, с. Гложене с. Габаре и др. Областният конкурс според наименованието си обхваща област Враца, но през тази учебна година интересът към него надхвърли досегашните му рамки, като вече участниците са от цялата страна, най-изявени в област Пазарджик, община Батак, с. Нова махала и др.

Отличаващо за тазгодишния конкурс е, че за първи път художественият детски форум излиза извън границите на България, като към него се присъединяват възпитаници от Българското училище в гр. Торент – Испания. За първи път в историята на конкурса е и онлайн провеждането на изложбата с наградените творби, с което се разкриват нови възможности за реализация на художествения обмен сред подрастващите.

За популярността на Областния конкурс "Ние - децата" свидетелства и инициативността на участниците: 27 сред тях са спечелилите отличия, като 15 заемат призови места в четирите възрастови групи, а 12 - поощрителни награди. Същевременно, поради засиления интерес и множеството оригинални детски творби, първите три места сред най-малките в Първа възрастова група са дублирани, както и са повишени поощрителните отличия сред тях. Така художественото детско събитие обобщава засилване на потребностите от творчество и културно развитие сред децата и учениците, въпреки промените в образователния процес и протичането му в дистанционна форма на обучение.

Екипът на ЦПЛР – ОДК допълнително ще се свърже с класираните участници в отделните възрастови групи за връчване на наградите за призовите места. Награждаването се осигурява от Община Козлодуй и включва: грамоти, специални отличия и предметни награди.

Пълен списък на класиралите се може да видите тук.