В продължение на две седмици археолозите проучваха част от терена и се натъкнаха на изключително ценни археологически находки, както и на основите на жилищна сграда, за която се предполага, че е част от пристройка към основната сграда. Според разкритите каменни основи, специалистите определят три етапа в строителство от три различни епохи.

Първата от разкритите антични постройки е построена най-рано. Въз основа на откритите монети, тя може да бъде отнесена най-общо казано към III в. Ясно личат следите от пожар върху втория строителен слой, което дава основание на археолозите да смятат, че унищожаването на сградите съвпада с опожаряването на близката крепост "Калето”.

По време на проучвателните разкопки, археолозите попаднаха на още интересни и определено много ценни предмети, които дават информация за бита, поминъка и културата на обитателите на древното селище.

Особен интерес представлява откритият теракотен калъп за керамични отливки за релефни украси върху съдове от бита. Директорът на РИМ, Георги Ганецовски, каза, че в музея има такъв керамичен съд, украсен с такива отливки. Той показа и направени такива, от предходни находки.

Друг интересен предмет, открит по време на разкопките, е костен зъб, вероятно от хищник или млад глиган, обработен и подготвен за изработването на амулет или някаква украса.Открити са още рибарска тежест и друга, за която археологът предполага, че е предназначена за мятане с прашка.

Заедно с тези находки, археолозите са открили още 10 монети - две от сребърното съкровище, едната от които е с изображението на Каракала, а другата е с женско изображение, шест бронзови и две медни.

Най-интересен обаче се оказа откритият бронзов ключ, за който се предполага, че е ключ от входа на жилищната сграда. Предвид строителната ориентация на сградите, археолозите се натъкнаха на мястото, където първоначално е било заровен намереният керамичен съд с монетите. Изключително добре е запазено мястото откъм входа на сградата, което има формата на тайник. Така го и определиха самите специалисти - Тайникът на имането.

Георги Ганецовски разкри, че на този етап има три възможности за опазването на археологическия обект, но се очаква решение на комисията от Министерството на културата. Тя ще посети обекта на 5 декември, за да направи преценка и да регламентира по-нататъшните действия.

Една от вероятностите е да се засипят изкопните работи, другият вариант е да се покрият с найлон и да се зазимят, за да се предпазят от климатичните влияния.

Археологът каза, че има индикации собствениците на обекта да бъдат възмездени с друг имот, а тук да се обособи един архитектурен ансамбъл, който ще кореспондира с другия археологически обект - "Калето", към който определено принадлежи.