От всички приети и оценени в съответствие с критериите за подбор 348 проекта със заявена финансова помощ в размер на 209 752 375 лв. на последващо разглеждане подлежат 92 проекта. Те съставляват до 124% от бюджета по подмярката, който е в размер на левовата равностойност на 25 млн. евро.. Общата сума на финансовата помощ на проектите, които ще бъдат разгледани, е 60 206 935 лв.

Всички проекти са оценени съгласно изискванията на Наредба №6 за прилагане на подмярка 7.6. Съответствието с критериите за оценка се преценява към датата на подаване на заявлението за подпомагане, съобразно приложените към заявлението документи. Издадените от Националния институт за недвижимо културно наследство удостоверения, в които е посочено, че обектът, предмет на инвестицията, притежава предварителна категория „местно значение“ или „национално значение“, не получават точки съгласно критериите за подбор.

Заявленията за подпомагане се класират според получените при оценката точки и се одобряват в низходящ ред до размера на определения за съответния прием бюджет.

По тази подмярка в ДФ „Земеделие” бяха внесени общо 16 проекта за ремонт на църкви и манастири във Врачанска епархия. Те са на обща стойност 11 535 909 лв. и са за възстановяване на православните храмове в Мездра, Горна Бешовица , Струпешкия манастир „Св. пророк Илия”, Долнобешовишкия манастир „Св, архангел Михаил”, а така също в Алтимир, Борован, Бъркачево, Бяла Слатина, Габаре, Гложене, Козлодуй, Мизия, Нивянин, Търнак, Хайредин и Хърлец.