"До момента сме достигнали до един културен пласт от първата половина на IV хил. пр. Христа - т. нар. протобронзов период, който беше открит при миналогодишните проучвания, поясни Георги Ганецовски, и до опожарените структури от каменно-медната епоха (късния халколит), а тепърва има да търсим най-ранния пласт на обекта”.

По време на Археологическа есен 2016 екипът на Ганецовски попадна на повече от 60 находки. Сред най-ценните от тях е бронзова женска гривна с характерна декоративна украса. Според археолога обаче най-впечатляващи са две медни остриета - връх на шило и на игла, които са поредното материално доказателство, че на "Калето” е функционирала една от най-ранните металургични работилници за обработка на медни изделия, датираща отпреди около 6,5 хилядолетия.

Сред останалите артефакти са няколко кремъчни пластини - най-вероятно фрагменти от сърп за жънене, кремъчни стъргалки и връх от свредел, две костени шила и един инструмент за декорация на керамика. Интерес представляват също изящно изработена декоративна костена игла за коса, бронзова фибула от I-II век, каменен пул за игра на хазарт и керамична тежест за вретено, както и три медни монети и една биметална монета - фуре, сечени през IV век

Археологически разкопки на "Калето”, които се финансират от Община Мездра, ще продължат догодина.