В тазгодишното издание се включиха четирима скулптори, представители на съвременното българско монументално изкуство. Съгласно статута на симпозиума, участниците в него твориха на свободна тематика.

Дебютантите в него бяха Дилян Ангелов на 22 г. от Трявна и Катерина Чакърова на 23 г. от Лом, които наскоро се дипломираха във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Това са най-младите участници, включвали се в изданията на симпозиумите досега. За трета година взеха участие Теодоси Антонов от Монтана и Иван Стоянов от Ямбол.

Тематичните скулптури изработени от бял врачански камък придадоха ново излъчване и по-приветлив вид на града. Те са експонирани в зелените площи на ул. „Христо Ботев“ над автогарата и от моста на река Моравишка до стария пазар.

Новите произведения са: „Окото“ на Теодоси Антонов, „Прегръдка“ на Иван Стоянов, „Рамо до рамо“ на Катерина Чакърова и „Време“ на Дилян Ангелов.

Изграждането галерията от каменни пластики започна през 2004 г. и вече включва 45 творби от 31 български и чуждестранни скулптори.

Следващият симпозиум по скулптура ще се проведе през лятото на 2024 г.