© ОбА-Монтана

За територията на областта, съобразно критериите, определени от Министерство на здравеопазването, е дефинирана необходимост от общо 57 аптеки /в момента са 37/, една от които денонощна, 148 работещи магистър-фармацевти /в момента 71/ и 71 работещи помощник-фармацевти /в момента 32/.

Функциониращите аптеки по общини се разпределят както следва: Монтана- 19, Лом- 9, Берковица – 4, Бойчиновци - 2,Чипровци- 1, Вълчедръм - 1 , Вършец - 1, Брусарци – 1. В три от общините на територията а областта няма функционираща аптека - Г. Дамяново, Медковец и Якимово.

След направения анализ е видно, че нараства възрастта на работещите фармацевти: Броят на магистър-фармацевтите над 60 годишна възраст е 19, а до 30 години е само 4. Средната възраст е 61 години. Броят на помощник фармацевтите над 60 години е 10, а до 40 години само 4. Тук средната възраст е 60 години.

От посочените данни в Областната аптечна карта е видно:

- неравномерно разпределение на аптеките, които са концентрирани основно в големите общини;

- липса на аптеки в малките населени места, където живеят възрастни и трудноподвижни и хора без собствено превозно средство;

- недостатъчен брой денонощни аптеки;

- висок брой на работещите фармацевти в пенсионна възраст.

Становището на Комисията отчита и необходимостта от законодателни инициативи, след широко обществено обсъждане, насърчаващи магистър-фармацевтите и помощник-фармацевтите при разкриването на аптеки в по-малките населени места, както и регламентиране и стимулиране на иновативни практики във фармацевтичното обслужване, с цел обезпечаване здравето и живота на населението.

По време на разискванията като предложения от гражданската квота се откроиха 2 предложения:

  • Предложение за законодателни промени с оглед въвеждане на т.н. „мобилни аптеки“ за малките населени места
  • Регламентиране на фармация като „защитена специалност“ – с цел осигуряване на необходимият брой магистър фармацевт за областта

Предстои картата да бъде изпратена в Министерство на здравеопазването до края на месец ноември 2022 г. (Срокът за разработването на областните аптечни карти беше удължен с един месец със заповед на Министъра на здравеопазването).

Областният управител Валери Димитров заяви, че негова основна цел е обслужване на гражданите на областта и че направените предложения ще бъдат документално оформени и представени за бъдещи нормативни промени.

Въз основа на всички областни аптечни карти ще бъде разработена и Националната аптечна карта.