Съветниците приеха отчета на кмета на общината Иван Лазаров за изпълнение на решенията на Общинския съвет за периода 01.07.-31.12.2018 г. и отчета за дейността на местния парламент и неговите комисии за същия период.

На заседанието бяха приети Програма за развитие на туризма в община Вършец и Културния календар за 2019 г., както и Годишната програма за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост.

Определен бе размерът на финансиране през тази година на спортните клубове, туристическите дружества и сдруженията с нестопанска цел, регистрирани на територията на община Вършец.

За спортните клубове и туристическите дружества от бюджета на общината са заделени 10 000 лв. за първото полугодие, а за пенсионерските клубове и организациите с нестопанска цел бяха утвърдени 7 091 лв (без пенсионерските клубове в кв. "Заножене" и село Драганица, които са в процес на пререгистрация).

Решено бе също индивидуалните основни месечни заплати на кметовете на кметства в община Вършец да станат в размер на 750 лв. Съветници утвърдиха разходите на Местната комисия по жилищните влогове за 2018 г. - за възнаграждения на членовете на комисията: по 130 лева на член или обща сума от 650 лв.

Приет бе и план за провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи на територията на община Вършец.
Съветниците приеха решение за изменение и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на община Вършец и в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Вършец (по чл. 9 от ЗМДТ).

Утвърдено задание за изработване на Общ устройствен план на община Вършец (ОУПО) и откриване на процедура по възлагане на изработване на ОУПО на община Вършец по реда на Закона за обществените поръчки.

Общинските съветници решиха да се проведе публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на части от имоти - публична общинска собственост на община Вършец (за поставяне на кафе-автомати), както и за провеждане на публично оповестен конкурс за отдаване под наем на 300 кв. м. от поземлен имот, представляващ част от бул. "България" (срещу сградата на "Медицински център - Вършец" ЕООД) за изграждане на модерен хранителен магазин (супермаркет).