В петък и в неделя през активния летен сезон отново ще бъде ограничено движението на камиони над 12 тона по най-натоварените пътища в страната с повишен риск за възникване на пътни инциденти. Това предвижда съвместна заповед на Агенция "Пътна инфраструктура“, Главна дирекция "Национална полиция“ в МВР и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“, с която се променят разпоредбите от декември м. г.

Тежкотоварните камиони и тировете няма да бъдат спирани от движение по първокласните пътища през уикендите, а ще бъдат пренасочвани по алтернативни пътища, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура“. Промяната се налага от днес до неделя и ще е валидна през цялото лято.

Ограниченията ще бъдат за тежкотоварните превозни средства над 12 тона и ще бъдат налагани до 15 септември в петък от 17.00 до 20.00 ч. и в неделя от 14.00 до 20.00 ч., а при официални празници - в последния работен ден между 16.00 и 20.00 ч. и в последния почивен ден между 14.00 и 20.00 ч.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.

Вместо да изчакват на паркинги в края или началото на Враца, тежкотоварните коли, които се движат по международен път Е-79 между Видин и София, ще бъдат пренасочвани по второкласното шосе за столицата през Искърското дефиле. Отбиването им ще става на разклона за село Ребърково между Мездра и Ботевград.