В отдел "Етнография" са постъпили дарение от Марио Йончев - духало от ковашка работилница, от Иванка Георгиева - тъкачен стан и чекрък. Традиционни престилки са дарени от Вяра Петкова. Дарения от вещи на бита на старите българи са направили и Марио Йончев, Сийка Танкова, Надежда Петрова, Боряна Петрова от Враца и Иванка Георгиева от село Челопек.

В отдел "История на България ХV-ХІХ в." са постъпили утвар и миней с дарител Любомир Каменов от село Галатин. За отдел „Нова история” Ани Азманова е дарила 17 документи и марки от архива на врачанския адвокат Петър Азманов. Предоставени на РИМ са документи от архива на Любомир Трифончовски, есперантист от Враца - грамоти, снимки, материали от театрални есперантски форуми, албум със над 100 снимки, свързани с дейността на врачанското есперантско дружество "Успех", съхранен от есперантиста Радослав Тричков, рекламни материали - музикални каталози и листовки, изпратени от издателството на Ю. Х. Цимерман, Москва до врачанския учител по музика Михаил Кунторов, съхранени от зет му Валентин Статков.

Притежание на музея вече са и лична пенсионна книжка на Параскева Николова Кунович, първата жена железничар в България, снимки от архива на врачанската фамилия Роджеви - семейни портрети и моменти от прояви на колоездачното дружество във Враца, дарение от Георгица Гешева - лични вещи на Петър П. Бакалов, участник в Балканската и Първата световна войни, включително добре запазен щик за пушка „Мартина”. Дарени от Никола Савов са 10 снимки, свързани с развитието на въжарския занаят във Враца. Покойният журналист Кирил Андровски е дарил пощенски картички от Първата световна война .

В основен фонд са постъпили още издания, свързани с краеведски проучвания, както и книги, чиито автори са родени или живеят във Враца и Врачанския край. Валя Кръстева от Сдружение "Модерна Враца” дари на отдел „Най-нова история” при РИМ - Враца фотоизложбата "50 години от голямата трагедия на Враца 1 май 1966 г. - 1 май 2016 г.". Тя съдържа 40 черно-бели архивни снимки, по-голямата част от които са направени от краеведа Веско Лазаров непосредствено след наводнението на 1 май 1966 г.

Снимки, рекламни материали и издания, свързани с дейността на Мемориален комплекс "Ботев път”е предала Росица Кузманова. Придобивки са и рекламни материали за промишлени предприятия, търговски обекти, училища, обществени и културни институции, дружества, институти и други във Враца и региона, материали, свързани с живота и делото на селекционера Тодор Рачински, както и такива, свързани с дейността на Фондация "Рачински", работно облекло за "Контролирана зона" на АЕЦ "Козлодуй”, макет на корпус на реактор и макет на топло-отделяща касета за реактори тип ВВЕР от Владимир Маринов и инж. Митко Анков .

През 2016 г. постъпленията в Художествената галерия са от Националната изложба "Земята на Ботев'. Творбите, които са дарени от Община Враца, са четири. Те представляват награди-откупки и обхващат всички раздели - живопис, графика, скулптура и приложна живопис. Толкова са и картините, дарени от самите художници, участващи в Националната изложба "Земята на Ботев 2016".

Отдел "Най-нова история" е документирал и фотодокументирал значимите обществено-политически и културни събития във Враца и са направени общо 4909 снимки.

Значими придобивки на музея през изминалата година, разбира се, са от отдел "Археология" с експертен екип: Георги Ганецовски, Нарцис Торбов и Александра Петрова, които обогатиха фонда с над 150 артефакти от пет археологически експедиции, реализирани през 2016 г. Това са археологическите проучвания на селище и обреден център край с. Оходен, на праисторическите пластове на крепостта "Калето" в Мездра, на средновековния обект "Градище" при прохода Вратцата, на средновековния некропол в центъра на Враца и проучванията в "Манастирски дол” край града, както и проучванията на манастира „Св.Троица”.

Дарителството продължава да е важна част от събирателската работа на музея. Установената традиция продължава да се спазва през годините, а обичта към родния край е основания за нови постъпления от доброволни дарения.