В концепцията за реформата в системата на ТЕЛК на социалното ведомство пише, че решението от ТЕЛК се е превърнало във вход за получаване на плащания от социалната и осигурителната система. Към края на 2015 г. броят на хората на възраст над 16 г. с увреждане е стигнал 729 хиляди, а децата до 16 г. с увреждане са 45 хиляди.

Най-високи и през 2016 г. остават броят и делът на хората, които получават ТЕЛК решение за 3 г. - 71 хил., или над 40%. Увеличение се отчита при дела на лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане със срок 1 година. По степен на увреждане всеки трети човек, освидетелстван през 2016 г., е с между 50% и 70%. 30% са със степен 71-90%, близо 23% са с най-тежката степен - над 90%. А почти 14% са със степен на увреждане до 50%.

В доклада за застаряването се посочва, че е "необходим качествено нов подход към финансирането на здравеопазването", защото "запазването на здравето и активността на хората за по-дълъг период има положителен ефект върху производителността и конкурентоспособността".

Правителството смята да направи реформа в системата през следващите две години, защото според изказвания на управляващите има огромен брой фалшиви експертизи и съответно инвалидни пенсии, чрез които се източва НОИ. Идеята е експертизата да се раздели в две различни комисии - медицинска и към НОИ. Първата ще определя вида и степента на увреждането, необходимата рехабилитация, а втората - какво може да работи човек с подобно увреждане.