Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен секторът, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която впоследствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят Борисов. Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още премиерът Борисов.

„Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас“, посочиха представителите на браншовите организации.

„Това, което получихме като предложение и трябва спешно да обсъдим с нашите членове, е именно намаляване на ДДС-то за бранша ресторантьорство от от 1 януари 2021 г., на 9%, а именно приравняване към хотелиерското ДДС“, заяви Ричард Алибегов. И допълни: „Приравнява се за всички в сектора туризъм, досега беше само за пакетите услуги, сега прибавяме и заведенията към тях. Първоначалното искане беше за по-нисък процент, но мисля, че и този процент ще удовлетвори нашите членове“.

© Nova.bg

„Оценяваме това като помощ към бранша, за да може той впоследствие да започне да функционира“, посочи Атанас Димитров.

На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм“. Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.

Представителите на бизнеса заявиха, че на срещата е станало още ясно, че сватбите на открито вече са позволени при спазване на всички мерки за безопасност.

Източник: nova.bg