На около 450 страници юбилейният десети брой е събрал текстовете на 117 писатели, поети, литературни и музикални критици, академични изследователи, утвърдени имена от различни видове изкуства. Алманахът за пореден път показва чрез цветни и черно-бели изображения творбите на художници, графици, скулптори от различни поколения, течения и школи.

Не за първи път са публикувани художествени фотографии, които се радват на истински интерес от ценителите. На страниците намират място и изследователски документи, които за първи път хвърлят нова светлина върху малко познати факти.

Алманах „Огоста“ предоставя възможност за прочит на текстове на утвърдени имена и на академични светила, на носители на национални и на европейски награди, на автори, с които Северозапада става пъстър и различен. Познавачите и изкушените могат да сравнят нови преводи с познати такива от и на английски, дори има преводи на хайку на японски език.

Нелеката работата по селекцията е на главния редактор Мартен Калеев. Той сподели, че няма по-амбициозна мисия от тази – ежедневно да трупаме доказателства за виталността на родния край, който ни е дал шанс не само да се родим в него, но и чрез неговата мъдрост да се разбираме с възвишеното у хората, независимо къде са те по света. Думите ни издигат до божественото, защото чрез тях се сближаваме и общуваме.

Вече не е новина, че алманахът е желан гост на сънародниците в страни от пет континента – в броя са публикувани и доказателствата – част от писмата-поздравления на ярки литературни фигури с международен престиж, както и поздравителни писма на посолства и културни центрове зад граница.

С тазгодишното издание на алманаха се отбелязват и няколко кръгли годишнини – 300 г. от рождението на Паисий и 250 г. „История славянобългарская“, 125 г. от рождението на Кирил Петров, 115 г. от рождението на поета Младен Исаев, 100 г. от рождението на писателя Николай Кирилов, 90 г. от рождението на драматурга Никола Русев, на поета Цветан Илиев, на писателите Николай Соколов и Георги Русафов.

Но това далеч не е всичко! Всъщност, десетият брой алманах „Огоста“ е добър повод да се съберем и поговорим за мястото на духовното в живота ни именно в навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители.

И още нещо! Ще бъдат обсъдени и показани предишните два броя на Алманаха, чийто премиери не се състояха поради ограниченията заради ковид.